Mali Lošinj, velika gastronomska priča: Tamo gdje ugostitelji brinu o vašem zdravlju
20.05.2025 u 11:09
- Gastro
- 0
Tekst i foto: Mevlida Novalić
Mali Lošinj u Hrvatskoj je već 140 godina poznat u svijetu kao destinacija na kojoj se dolazi liječiti, ima blagu klimu, više od 200 sunčanih dana godišnje, zrak i more prve kvalitete te 280 kilometara isprepletenih pješačkih i biciklističkih staza na destinaciji na koju se gosti dolaze regenerirati i vitalizirati. Jedna je od prvih destinacija na Mediteranu s prestižnim priznanjem Green Destinations.
Historija Lošinja kroz zdravstveni turizam je, dakle, jako duga a njegovo brendiranje kao „otoka vitalnosti“ pokrenuto je još 2006. godine. No, dosjetiše se stručnjaci da to povežu u jednu novu priču- onu gastronomsku, jer zdravlje i na usta ulazi, kažu stari.
- Gastronomska ponuda nadovezala se na taj brend "otoka vitalnosti" na način da smo prošle godine u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Lošinja i Gastronauta te u saradnji sa nutricionistima započeli dodatno educirati lokalne ugostitelje kako da pripremaju jela koja su idealna za vitalnost- objašnjava profesorica Karin Mimica kojoj ovakvi projekti nisu strani. Naime, ona već dugi niz godina kroz svoje Gastronaute osmišljava i vodi projekte koji gastro ponudu u Hrvatskoj dižu na viši nivo, povezuje lokalne ukuse i tradiciju sa zahtjevima modernog vremena i zahtjevima današnjih turista. I nije bez razloga kada za nju kažu da je prvakinja hrvatskog gastro brendiranja.
Tako to radi i ovdje na Malom Lošinju pa je zajedno sa Turističkom zajednicom Lošinja i Lošinj Hotels & Villas od 28. do 30. aprila na otoku Lošinju u gradu Mali Lošinj organizovala zanimljivo novinarsko putovanje kako bi prezentirali rezultate svojih aktivnosti- okuse ovog otoka vitalnosti i jela lošinjskih restorana koja su dobila certifikat Taste of Vitality. Domaćini su se potrudili da svojim specijalitetima omoguće međunarodnoj novinarskoj ekipi da se konstantno osjećaju vitalno ali i spremno za kušanje jela koja su im za kratko vrijeme u sljedovima ponuđena.
A o čemu se radi?
Priču Taste of Vitality zapravo je pokrenuo Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Malog Lošinja, koji ističe da je njihov strateški cilj bio vrhunsku prirodu i klimu nadograditi kvalitetnim smještajem, gastronomijom, kulturom i zabavom s outdoor ponudom. Prije tri godine predložio je to Mimici i tako prošle godine pokreću projekt Taste of Vitality - realizira se kroz saradnju Turističke zajednice, Mimicinog Gastronaut kluba i 16 lošinjskih ugostitelja. Svi recepti koji su dobili certifikat vitalnosti u ovim restoranima rađeni su pod budnim okom i zadanom shemom poznate nutricionistkinje, mag. nutr. Diane Gluhak Spajić, autorice međunarodno nagrađenog Healthy meal standarda, a sve u službi hedonizma, vitalnosti i općeg zdravlja.
Šta to znači?
- To znači, konkretno, ako ste željni vitality lifestyle-a na Lošinju trenutačno u 16 restorana možete pronaći jela gdje je svako od njih dobio certifikat za jedno do pet, šest jela. To su jela koja su specijalno nadgledana od strane nutricionista, znači glavni test kako to jelo djeluje na organizam je da li se vi nakon što ste pojeli to jelo osjećate pospano ili se osjećate nutricionistički nahranjeno, a s druge strane, spremno za dalje aktivnosti. Nutricionistički dio jela za vitalnost svakako podrazumijeva i da ne smiju biti bilo kakvi šećeri, višak masnoća, radi se o kvalitetnim zdravim lošinjskim namirnicama pripremljenim sa puno pažnje kako bi sačuvali i nutritivna svojstva i okuse i nakon kojih se trebate osjećati vitalno- pojašnjava prof. Mimica.
Ovdje ćemo napomenuti da je, osim po ribi, Lošinj karakterističan i po rakovicama, ali i škampima, hobotnicama, lignjama, jako puno restorana nudi ova jela, od supa, salata, tjestenina, tu je i poznato istarsko goveče-boškarin i poneki carski jelen. Za Lošinj je karakterističan i veliki broj mirisnog bilja koji se koristi u gastronomiji- negdje oko 15- tak biljaka naći ćete u lošinjskoj kuhinji.
Lošinj je poznat po janjetini, svi otoci Kvarnerskog zaljeva, a posebno ovaj dio Cresa, Lošinja i Paga poznati su po tome, jer janjci slobodno pasu, a kako zna biti vjetrova, jedu prirodno morskom solju posoljenu travu. Jako puno samoniklih ljekovitih trava, prebrojali su ih više od 200, ima na Lošinju tako da se janjci hrane zdravo i niz specijaliteta u okviru ovog projekta je upravo sa janjetinom.
Sve navedeno zapravo je jedna od karakteristika koja lošinjskim ugostiteljima daje komparativnu vrijednost koju druge destinacije nemaju. I sve navedeno se priprema u ovim restoranima tako da zadovoljava zadane standarde poznate nutricionistkinje Gluhak Spajić.
Vrijedne ruke i kuhača
Tokom trodnevnog boravka obišli smo 15 restorana, kušali njihova jela, pili dobra i kvalitena vina, obišli jedan Miomirisni vrt, nezaobilazni Muzej Apoksiomena s veoma interesantnom pričom i postavkom o kojim ćemo u zasebnom tekstu. Na kraju smo se opuštali u Ridimutak beach-u gdje su roditelji sadašnjeg voditelja restorana nekada davno došli ovdje zbog sina koji je imao astmu. I tu su ostali, izgradili svoju ugostiteljsku priču na obali, posebno za porodice s malom djecom ali i one željne mira, opuštanja i kupanja. Sin se oporavio, djeca kasnije preuzela posao.
Na slici: Dalibor Cvitković, Karin Mimica i članovi tima porodice Crneković
Inače, priče o lošinjskim restoranima i njihovim vlasnicima koji su nas ugostili uglavnom su porodične. Artatori restoran u rukama je porodice Zabavnik - Kovačević. Već dugi niz godina je jedan od 100 vodećih hrvatskih restorana- izbor najboljih 100 zapravo je još jedan projekat upravo profesorice Mimica, a o najboljim odlučuje konkurencija, odnosno drugi ugostitelji.
Marijana, vlasnica i chef restorana ima u kuhinji žive rakovice, mašu nam svojim kliještima dok nam poziraju.
Konoba Silvana ima jako dugu tradiciju od 35 godina, okusi Lošinja ovdje itekako ostaju očuvani, drže se domaćih specijaliteta i otočkih proizvoda. Lovro, najmlađi u porodici Magazin, ide u ugostiteljsku školu u Lošinju, a na praksu u druge lokale. "Da se nauči malo slušati šefove", u šali govore ostali članovi ovog vrijednog tima kojeg čine majka Silvana, vlasnica, i njene dvije kćeri Gordana i Elena. Otkrivaju nam tajnu: Ako se posvađaju tokom rada, sve rješe za večerom.
Ivan Bjelanovič predsjednik je ceha ugostitelja s Lošinja, organizuje niz akcija gastronomije i kuhinje, stalno ulaže velike napore u promociju kuhinje i škole kuhanja Malog Lošinja. Prije 12 godina je zajedno sa suprugom otvorio i Deveron Gastro pub- rade cijele godine, bore se, zapošljavaju 16 ljudi.
Restoran Za kantuni je takođe otvoren cijelu godinu. Na ovoj se lokaciji još početkom 20. vijeka nalazio hotel-restoran Dreher, poznat po vrhunskom pivu i vrtnoj terasi. Prostor je kroz vrijeme mijenjao namjenu i imena – od Tri palme do današnjeg. Danas su sala Dreher i prostor kod šanka uređeni kao mali historijski muzej, s arhivskim fotografijama koje pričaju priču o razvoju restorana i središta Malog Lošinja. Chef Miro Biondić, velemajstor svog zanata, zavidne je kulinarske karijere. U njihovoj ponudi je uvijek svježe i tek ulovljeno pa se i jelovnik tome prilagođava.
Mobi Dik jedno je od najomiljenijih i napoznatijih destinacija za otočane ali i goste, ljubitelje odlične kafe i slastica. Zadnjih 12 godina imaju i prirodne sokove, tu je Red Lava- svježina sa kombinacijom mrkve, jabuke,cvekle i celera. Green Monster, kombinacija jabuke, blitve, mrkve i limuna... Suprug Petar Goleš, slastičarski majstor je nekoliko dana nakon našeg odlaska oborio i Guinnessov rekord, napravio najveći krokant na svijetu, lošinjsku tradicionalnu poslasticu. Na 14 spratova poslagana kula od ove poslastice tradicionalno je razbijena sabljom i podijeljena gostima koji se, statistika govori, u najvećem broju vraćaju na Lošinj. Supruga Katja ponosna je na njihov rad.
Na Lošinj su došli i tu ostali bračni par Perić. Osmislili su Breakfast Club - pripremaju jaja koja nabavljaju iz slobodnog uzgoja, med je od kadulje iz Lošinja, zapravo sve što nude, iz ovog je kraja. Od nekada težačke marende pod nazivom patekenjac kreirali su danas gastronomsku deliciju.
- Glavna ideja je fino i zdravo, kad dođete na godišnji da vam je ugodno, da dan započnete sa zdravim namirnicama, laganom platom. Radili smo i grafite sa Lošinja. Muž je dizajner, sad je u šanku, ja sam odgovorna za meni. Nemamo nikakva gazirana pića, radimo prirodne sokove u momentu kad ih naručite- potpuno svježe, hladno prešano- kaže nam vlasnica Martina. Od ove godine pripremaju i pakete za dostavu a koji sadrže 29 namirnica iz cijele Hrvatske, sve je nešpricano, prirodno, nema aditiva. Paket se može naručiti online. I kutija u koju se pakuje zadovoljava ekološke standarde, bez štampe, najljepnica... Kod njih je i ledena kafa sa tučenim medom, a ne sa šećerom. Domaćim lošinjskim, naravno. Rade i svoju granolu- bez šećera. Otvorili su klub prošle godine ,13. juna, i pokazalo se da posao zaista dobro ide.
I mladi bračni par Neven i Katarina Klanac došao je u Lošinj, iz Zagreba su. Vode restoran Baracuda. Njihova bebica ugodno spava u bašti restorana. Brižni i vrijedni roditelji svako malo bacaju pogled prema dječijim kolicima. "Sve je ok. Spava!", razdragano će zaključiti.
"Naša ponuda ne ovisi o nama", veli Neven. "To je dar od Boga, od ribara i na taj način pristupamo našim gostima. Sve je svježe, osjeti se okus mora. Evo, barakuda nam je jutros došla, prekrasna tuna je jadranska i vidi se to po boji ... Ako smo danas imali ovo, ne znači da ćemo sutra imati, jer sve je svježe i naši gosti to razumiju"- pojašnjava Neven. Pa ko to može platiti?!
Marko Pejić u svom restoranu Noštromo demonstrira nam filetiranje ribe pečene u soli.
Značaj Jadranke
Raznovrsna je ponuda Lošinja, konstatovaće mnogobrojna grupa novinara- ima nas više od 30. Smješteni smo u hotelu Aurora iz Jadranka grupacije . To je jedna od najstarijih hrvatskih turističkih kompanija sa 70 godina tradicije za koju možemo zapravo reći da je kičma Lošinjske turističke ponude. Ima hotele sa 4 i 5 zvjezdica, vile i apartmane smještene na atraktivnim lokacijama uz more okruženi borovom šumom i u neposrednoj blizini sportskih sadržaja. Imaju wellness i spa sadržaje.
Lošinj napravi 2,4 miliona noćenja tokom godine, ovdje su najduži dani boravka turista, imaju i goste, vikendaše i nautičare. Da nije Jadranke svakako se to ne bi moglo ostvariti. No, značaj Jadranke leži i u još nečemu:
-Svako od Lošinjana više- manje prođe kroz Jadranku, mnogi su njeni stipendisti i ona je neraskidiva sa Lošinjom i turističkom pričom ovog otoka. Imaju i dalje stipendiste i radi se na tome, tako mladi ostaju, svako drugo dijete se vrati nazad u Lošinj. I sam sam bio njihov stipendista- kaže prvi čovjek Turističke zajednice.
Spomenućemo još jednu zanimljivu priču. Ispričao nam je Ivica Dobrinčić, agronom po struci koji se bavi vinarstvom i rasadničarstvom.
- To je uska proizvodnja loza koja mi je omogućila da napravim više po pitanju autohtonih sorti a većina od njih je izumrla. Rasadničarska proizvodnja stimulirala me da krenem u spašavanje tih sorti i spasili smo ih više od 20. Sve je to kolekcionirano u jednom vinogradu kraj Vrbnika na otoku Krku i neke od njih su sada komercijalne, to je Trojiščina crvena i mogu reći da sam dobio rezultate iz Njemačke, da je analiza DNK pokazala da je to autohtona sorta ovog kraja, konkretno Susak, Cres, Lošinj. Naš rose je inače lani proglašen najboljim rose vinom u Hrvatskoj. Imamo i Sansigot koja je nešto starija od Trojišćine. Spašavanje nije brz posao, imate premalo materijala za to razmnožavanje, i treba proces od 15 godina. Sada su te dvije sorte komercijalne i Sansigot se etablirao na lokalno tržište. Drago mi je da sam doživio veliko zanimanje za sorte koje su izumrle- veli Dobrinčić. Mediji ga nazivaju i doktorom za nestala vina a ona koje je "podigao iz mrtvih" mogu se kušati u Šipun vinariji u Vrbniku. Proizvode godišnje oko 100 hiljada litara vina, izvoza je sve manje jer imaju velikih zahtjeva na domaćem terenu.
Turista traži priču
Prije nego krenemo sa prezentacijom jela koja su nam priredili naši domaćini i koja imaju certifikat Taste of Vitality da zaključimo:
- Efekata od ovog gastro projekta Taste of Vitality ima, jer turista je taj koji traži priču. Današnji turista više ne reagira na to što je neka agencija njemu ponudila, ima i tih, on reagira na doživljaj koji mu se može ponuditi. Ako mi kažemo da Lošinj ima rakovica kao nigdje drugdje, onda onaj ko je gastronom i voli rakovice će automatski napraviti selekciju u odnosu na druge destinacije. Isto tako, ako brinete o svom zdravlju, idete tamo gdje ugostitelji brinu o vašem zdravlju. Spojite hedonizam i ono što dobijate kroz prehranu i dobili smo kvalitetnu priču- poručuje profesorica Karin Mimica. Ističe ona da, prema podacima Svjetske turističke organizacije, preko trećine turističke potrošnje se realizira u ugostiteljskim objektima, 88% turista smatra da je gastronomija bitna za izbor destinacije, dok 50 % njih traži gastronomsko iskustvo. Dakle, destinacija koja bolje kristalizira svoje gastronomske adute dobit će i kategoriju potrošača koji traže nove gastronomske doživljaje.
A ako i vi tražite ovakvu priču, svakako se zaputite u Lošnjin, prvo na Krk, onda na "stanicu" Valbiska ukrcavanje na trajekt, Jadrolinijom 15-tak minuta vožnje do Cresa pa autom do Lošinja. Isplati se!
A šta smo to jeli pod oznakom certifikata Taste of Vitality?
Artatore Janja - Domaćini: Obitelj Zabavnik - Kovačević
Juha od rakova; Salata od rakovice; Škampi s polentom; Otočna janjetina "pod teću"; Sorbet od limuna s lošinjskom mirtom. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Pilato i Drago distribucije: pjenušac Rose vinarije Kolarić - Coletti; Malvazija Pilato; Plavac mali vinarije Katunar. Sorbet od limuna s lošinjskom mirtom. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Pilato i Drago distribucije: pjenušac Rose vinarije Kolarić - Coletti; Malvazija Pilato; Plavac mali vinarije Katunar.
Konoba Silvana - domaćini: Obitelj Magazin - nositelj ugostiteljstva s obiteljskom tradicijom
Rakovica; Lignje na brudet s palentom; Pečena janjetina s krumpirom; Škampi na buzaru s palentom. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Pilato.
Papa Bepi - domaćini: Obitelj Soldo - Knežević
Janjetina (otočka) ispod peke s povrćem ispod peke; Školjke na buzaru; Pljukanci Amalfi u umaku od rajčica s lošinjski biljem i bademima. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Deklić. Ovaj restoran okružen je prelijepim vrtom pa i prostorom odskače od drugih.
Veli žal (restoran u sklopu hotela)
Salata od hobotnice; Ceviche od brancina s quinoom; Brancin na žaru s blitvom i krumpirom. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Šipun iz Vrbnika s otoka Krka, vlasnik vinarije Ivica Dobrinčić.
Tuna steak; Marinirani ražnjići od kozica; Carpaccio od boškarina. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Šipun iz Vrbnika s otoka Krka, koja će nam prezentirati vlasnik vinarije Ivica Dobrinčić.
– u nastavku je slijedio party i druženje s domaćinima iz Lošinj Hotels & Villas uz koktele na bazi limonchela i pelinkovca u suradnji s njihovim partnerom, distributerom pića Stock.
Breakfast Club Lošinj - domaćin: Martina Perić
Kulinarske fuzije s lošinjskim travama: Shakshuka; Green poširana jaja; Lofty Peach.
Deveron - domaćin: Ivan Milanović
Rolana hobotnica; Krem juha od rakova; Gulaš od cresko-lošinjske divljači; Ravioli punjeni capesantama i kozicama u umaku s botargom; Salata od voća, povrća i lošinjskog koštunjavog voća. Gastronomsku ponudu prate Rose, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Graševina, Anđeo s greškom crni vinarije Apolitico
Moby Dick slastičarnica na rivi - slastičarski majstor Petar Goleš
Napitci za vitalnost – Sumer Tonic; After; Red Lava; Green Monster; Exhaustion Fighter.
Baracuda Domaćin: Neven Klanac
Carpaccio od zubaca; Sirovi lošinjski škampi; Paleta morskih delicija i tekstura; Riblji brodet na otočki; Domaći pljukanci s plodovima mora. Sjajnu gastronomsku ponudu prate Malvazija vinarije Benvenuti i Rose vinarije Galić.
Salata od hobotnice; Pljukanci sa kozicama i tikvicama; Ragu od otočke divljači; Odrezak od tune sa sotiranim povrćem; Lignje na brodet sa začinskim biljem i palentom a posebnost i atrakcija bila je zapaljena Riba u soli na lošinjski način te Smokve u prošeku s kremom od sira i keksom od badema. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Deklić i Drago distribucija: vina vinarije Juričić.
Nonina maneštra; Caesar salata; Beef tagliata na rukoli. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Šipun iz Vrbnika s otoka Krka, vlasnik vinarije Ivica Dobrinčić.
Restoran Za kantuni, chef: Miro Biondić
Morožin s otočnom skutom; Tartar od plavorepe tune s divljim šparogama; Tagliata od boškarina; Mladi pivac na žaru; Peka s mladim creskim jelenom. Gastronomsku ponudu prati Drago distribucija: vina vinarije Valenta i Syrah vinarije Komadina.
Miomirisni vrt - Radionica s chefom: Adrijan Nikolić
Upoznavanje s lošinjskim biljem i kulinarska radionica
Ridimutak beach - domaćin: Martin Crneković
Avokado s lošinjskim biljem i cvijetom bosiljka; BURRATA s breskovom, lošinjskim medom i mentom; Trgana creska janjetina u tacosu. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Sosich iz Vižinade.
Podijelite ovaj sadržaj!
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.