Čarolija okusa u mjestu koje ti ukrade srce: Festival čokolade u Radovljici
18.04.2025 u 10:20
- Gastro
- 0
Najveći čokoladni i najatraktivniji kulinarski događaj u Sloveniji održao se proteklog vikenda u Radovljici, 40-tak kilometara udaljenoj od Ljubljane i samo nekoliko kilometara od nadaleko poznatog Bleda.
Posjetioci, mali i veliki ljubitelji čokolade, lijepog dizajna, neobičnih ukusa, druženja i ambijenta ovog prelijepog gradića imali su priliku uživati u bogatom programu koji je priredio organizator.
Ovo je 12. po redu Festival čokolade koji se održava od 2012. godine i ove godine uveli su i novinu, učešće i inostranih proizvođača. Bilo ih je iz Hrvatske, Mađarske i Austrije. Kažu, ukupno 22 izvođača lzložili su svoje rukotvorine na ovogodišnjem festivalu. Prate se i trendovi pa je tu bila i popularna čokolada Dubai!
Ulaznica na Festival je šet eura, za one do 18 godina je besplatno. Za degustaciju pralina, čokoladnih bombona i drugih delicija po vašoj želji, plaćate kupone u iznosu od 4,5 eura, 5 kupona. Oni su dostupni na glavnim blagajnama na ulazu u festival i na blagajnama unutar prostora.Većina porcija za degustaciju košta između 1 i 3 kupona.Naravno, za degustaciju se može platiti i novcem.
Ukoliko želite, možete se pridružiti kulinarskim radionicama u zamjenu za vaučere za degustaciju. Prethodne prijave su obavezne i mogu se izvršiti na dan festivala na lokaciji radionice.
U šatoru na Linhartovom trgu, u parku ispred stare gradske jezgre predstavljen je neobičan svijet čokolade. Različitih ukusa, maštovitih oblika od oni klasičnih, životinjskih, voćnih...
Bilo je i u obliku alata koji izgleda kao da ga je prekrila patina vremena..
Festival nudi i bogat edukativni i zabavni program za djecu, razne muzičke predstave, kulinarske radionice, košarkaške akrobacije.
Veselje se širi na sve strane, a kako i ne bi kad slušaš pjesmu, posmatraš ljude koji se zabavljaju, jedeš čokoladu za koju znaš da smanjuje stres i popravlja raspoloženje - i stručnjaci to potvrđuju.
Komisija je odabrala Berry Blaze iz Kuće čokolade Molinet kao ovogodišnju pobjedničku pralinu od 10 pralina pet čokoladica koje su učestvovale. Drugo mjesto pripalo je Luciferovom pistaciji-limunu, a treće Zlata tekila sa pomorandžom iz Fabrike čokolade Dobnik.
Na festivalu je predstavljen i novi kulinarski suvenir Radovljičkog turizma, nastao u saradnji sa Pčelarskim savezom Slovenije kao partnerom ovogodišnjeg festivala i čokoladnicom Molinet iz Krope. Proizvod je nazvan Eat Chocolate and Sow Paper, jer je u pitanju čokoladica punjena slovenskim medom i umotana u papir sa sjemenkama medonosnih biljaka. Nakon upotrebe, papir se sadi u zemlju, gdje se raspada i iz sjemena izrasta cvijeće.
Put izvan šatora vodi vas do gradskog trga. Ne krijemo oduševljenje atmosferom i samim gradom.
Za gradić Radovljicu koja pripada Gorenjskom kraju, kažu da je postala prava prestonica pčelarstva i čokolade pa je danas poznat kao slatka Radol'ca. To je srednjovjekovni grad sa odbrambenim šancem i pogledom na Karavanke i Julijske Alpe, Stara gradska jezgra Radovljice zaštićena je kao kulturno-istorijski spomenik , a prelijepa priroda mami ljubitelje šetnje, biciklizma i planinarenja.
Po prvi put, naša ekipa vidjela je i srednjevjekovni lunaprak. Nismo krili oduševljenje izvanrednim izumom stare vrteške od drveta i špage.
Interesantne su i trgovina keramike u kojima su ujedno i radionice gdje se izrađuje posuđe i ukrasi.
Tu je i Galerija Šivčeve kuće koja predstavlja jedinstven izložbeni prostor i mjesto za sve ljubitelje umjetnosti jer na jednom mjestu spaja umjetnost arhitekture, slikarstva i ilustracije.
U medenom gradu nezaobilazan je i Muzej pčelarstva
Ovaj gradić se brzo i lako upoznaje, u njemu se zaista dugo ostaje i dobro osjeća, kažu i da svakom putniku ukrade srce.
Tako je i kod nas bilo.
Podijelite ovaj sadržaj!
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.