logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2025\/04\/99-3.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2025\/04\/88-6.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2025\/05\/baklava.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2025\/05\/baklava.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2025\/05\/source\/baklava.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1753,"height":1138}}]

Sedmica turske kuhinje 2025 slavi klasična jela bogate kulinarske tradicije

12.05.2025 u 13:05

  • Novosti
  • 0

Sedmica turske kuhinje, godišnja manifestacija posvećena bogatoj kulinarskoj tradiciji Republike Turske, vraća se po četvrti put i bit će održana od 21. do 27. maja. Cilj manifestacije je promocija održivih, zdravih i tradicionalnih metoda pripreme hrane. Ovogodišnja tema, „Klasična jela turske kuhinje“, stavlja u fokus bezvremenske recepte koji čine samu srž turske gastronomije.

Sedmica turske kuhinje svake godine obilježava se nizom događaja i kampanja na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u zemlji i inostranstvu. Cilj ove inicijative je istaknuti bogato kulinarsko naslijeđe Turske, oblikovano hiljadama godina kulturne razmjene, održivih praksi i duboko ukorijenjenih gastronomskih tradicija. I dok se svake godine fokus stavlja na drugačiju temu kako bi se prikazala raznolikost turske kuhinje, ovogodišnja tema odaje počast klasičnim jelima – temelju turske gastronomije – kroz različite događaje prožete toplinom tradicionalnog turskog gostoprimstva.

 

Turski specijaliteti s anadolskih trpeza 

Bogati kulinarski pejzaž Turske duboko je ukorijenjen u plodnoj geografiji zemlje i stoljetnim tradicijama, čineći je pravim gastronomskim rajem. Klasična domaća jela, pripremljena s ljubavlju prema bezvremenskim receptima koji se prenose s generacije na generaciju, nalaze se u samom središtu ove raznolike kuhinje.

Ovi osnovni specijaliteti, napravljeni od lokalnih, sezonskih sastojaka i promišljenih, ali jednostavnih tehnika, odražavaju suštinu turske kulinarske baštine. Njihova priprema njeguje tradicionalne vrijednosti turske kuhinje – zdravu ishranu, održivost i kuhanje bez otpada – i prenosi ih u savremeni kontekst. Istovremeno, ova jela simbolizuju trajne vrijednosti Anadolije: gostoprimstvo, zajedništvo i slogu. Uostalom, oni su temelj toplih, gostoljubivih turskih stolova koji okupljaju porodice, prijatelje i goste.

Jelovnik ovogodišnje Sedmice turske kuhinje donosi kultna jela koja su kroz stoljeća zadržala svoju vrijednost i popularnost. Pod temom „Klasična jela turske kuhinje“, bit će predstavljena brojna tradicionalna jela, uključujući baršunastu čorbu od leće i aromatičnu Tarhana čorbu, İmambayıldı (patlidžan punjen lukom i paradajzom), Mantı (turske knedle) i Börek – slana peciva punjena raznovrsnim sastojcima, od krompira i sira do začinskog bilja i mljevenog mesa. Ukusne kombinacije poput Karnıyarık (patlidžan punjen mljevenim mesom) sa rižom i Cacıkom (hladni jogurt s krastavcima), Kuru fasulye (gulaš od bijelog graha) uz rižu i ukiseljeno povrće, te miješana dolma (punjeno povrće) s jogurtom, ponudit će zdravo i autentično putovanje kroz srce turske domaće kuhinje. Osvježavajuće salate poput Bostane i Çobana te raznovrsni Hoşaf – voćni kompoti, dodatno će obogatiti kulinarsko iskustvo. Za slatki završetak, tu su omiljeni turski deserti: Tavukgöğsü (puding od pilećih prsa), Kazandibi (karamelizirani mliječni puding) i nezaobilazna baklava.

Regionalni klasici iz svih krajeva Turske

Sedmica turske kuhinje ujedno je i svojevrsna izložba bogate regionalne raznolikosti ove zemlje. Svaka od 81 turske provincije predstavit će vlastitu interpretaciju tradicionalnih recepata, oblikovanih lokalnim sastojcima, klimom i stoljećima kulturne razmjene. Od jela na bazi maslinovog ulja s egejske obale, preko smjelih i začinjenih specijaliteta jugoistočne Turske, pa sve do kuhinje bogate morskim plodovima s crnomorske obale – ova sedmica nudi pravo kulinarsko putovanje kroz raznolike regije.

Kroz brojne regionalne događaje, posjetitelji će imati priliku okusiti lokalne klasike i doživjeti autentične okuse koji pričaju priče o svakodnevnom životu, kulturi i naslijeđu svake turske regije.

 

 

Fotografije: TGA

Podijelite ovaj sadržaj!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Monte Festival za djecu u Mostaru

12.05.2025 u 10:08

Monte Festival za djecu, organiziran od strane udruge "Zdrav život - KINEZIS" održat će se u 28. maja, u Parku Zrinjevac...

  • 0
loading ...