logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2025\/04\/99-3.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2025\/04\/88-6.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2025\/09\/l-231c593acb9ba6e7cca53ce1e0fb56ee.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2025\/09\/l-231c593acb9ba6e7cca53ce1e0fb56ee.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2025\/09\/source\/l-231c593acb9ba6e7cca53ce1e0fb56ee.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":682}}]

Knjiga 'Samoniklo jestivo i začinsko bilje Hercegovine' otkriva bogatstvo hercegovačke prirode

25.09.2025 u 09:23

  • Novosti
  • 0

„Samoniklo jestivo i začinsko bilje Hercegovine“, knjiga autora Danijele Petrović i Jure Belje, donosi pregled 34 vrste samoniklog jestivog bilja, 17 vrsta šumskih plodova i 10 začinskih biljaka koje rastu na području Hercegovine, uz brojne recepte i praktične upute za njihovu upotrebu.

Autori naglašavaju kako je cilj knjige podsjetiti na bogato, ali često zanemareno prirodno nasljeđe Hercegovine te očuvati znanje o divljem bilju koje se stoljećima koristilo u prehrani i liječenju.

- Samonikle biljne vrste mogu se koristiti kao hrana, začin, čajno ili ljekovito bilje. One su zdrave, ekološki prihvatljive i besplatne, a u prošlosti su za mnoge obitelji bile glavni izvor hrane u teškim vremenima - istaknula je autorica Danijela Petrović.

Knjiga opisuje bilje koje raste na poljima, livadama, šumama i šikarama, a u narodu je poznato kao „divlje zelje“. U njoj su zabilježeni i tradicionalni nazivi, narodni običaji te stari recepti, što djelo čini svojevrsnim mostom između znanosti i tradicije.

Prema riječima recenzenata, publikacija predstavlja vrijedan doprinos sveučilišnoj literaturi iz botanike, ali i popularno-edukativni priručnik za ljubitelje prirode i ekološke prehrane. Prof. dr. sc. Samir Đug naglasio je njezin značaj za istraživače flore, dok je prof. dr. sc. Ana Mandić ocijenila kako knjiga može poslužiti i kao pomoćni sveučilišni udžbenik.

- Ova knjiga nije samo rezultat stručnog rada i istraživanja, nego i plod ljubavi prema prirodi i našem hercegovačkom podneblju koje obiluje bogatstvom ljekovitog i aromatičnog bilja. Ona je svojevrsni most između tradicije i znanosti – jer ono što su naši preci znali i prenosili s koljena na koljeno, danas potvrđuje suvremena znanost. Ova knjiga nastala je iz ljubavi prema prirodi i našoj Hercegovini, ali i iz želje da se spoji ono što su nam ostavili naši stari – znanje o bilju – s onim što danas potvrđuje znanost. Ona je mali podsjetnik da u svakom hercegovačkom polju, brdu i dolini raste bogatstvo koje vrijedi čuvati i bolje upoznati - kazala je Petrović.

KNJIGA ' SAMONIKLO JESTIVO I ZAčINSKO BILJE HERCEGOVINE' DANIJELA PETROVIć

Podijelite ovaj sadržaj!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...