logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2025\/04\/99-3.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2025\/04\/88-6.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/10\/l-3f6928f589f8967b8f40e228990610a4.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/10\/l-3f6928f589f8967b8f40e228990610a4.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/10\/source\/l-3f6928f589f8967b8f40e228990610a4.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":682}}]

Forbes oduševljen vinarijom Domano: Upoznajte vinsku tradiciju Žilavke

03.10.2024 u 11:44

  • Novosti
  • 0

U uglednom američkom časopisu Forbes, jednom od najuspješnijih poslovnih magazina na svijetu, objavljen je članak o Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti s više od 2000 godina tradicije u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina. Poseban naglasak stavljen je na bogatstvo vinogradarstva i domaćih sorti grožđa u Hercegovini, dok je u članku istaknuta vinarija Domano.

Forbesova novinarka, Dr. Liz Thach, ističe kako se Bosna i Hercegovina, iako poznata po svojoj turbulentnoj prošlosti, razvija u obećavajuću vinsku destinaciju, a posebno naglašava Hercegovinu, regiju s oko 30 komercijalnih vinarija, čija su vina sve popularnija na međunarodnoj sceni.

Iako mnogi stanovnici sami proizvode vino za osobnu upotrebu, tržište vina raste, a domaće sorte poput bijelog grožđa Žilavka i crnih sorti Blatina i Trnjak stječu sve veći ugled.

U članku je posebno istaknuta vinarija Domano, gdje je novinarka imala priliku kušati vina i razgovarati s enologinjom Josipom Andrijanić koja je posebno ponosna na Žilavku, koju opisuje kao najperspektivniju sortu za izvoz zbog njenog svježeg i oštrog stila.

- Žilavka je najpoznatije bijelo grožđe u našoj zemlji, uz dvije crne sorte, 'blatinu' i 'trnjak'. Međutim, Žilavka je ona za koju vjerujem da ima najviše mogućnosti za izvoz, a sada je u trendu zbog svog svježeg, oštrog stila. Nosi egzotičan naziv 'Žilavka' jer mora gurnuti korijenje kroz kamenito tlo da bi preživjelo - objasnila je enologinja vinarije Domano.

Forbes detaljno opisuje degustaciju vina iz vinarije Domano, koja uključuje tri varijante Žilavke: svježe vino fermentirano u nehrđajućem čeliku, složeniju varijantu fermentiranu u hrastovini te pjenušavu verziju.

Vinarija Domano je prva u zemlji koja proizvodi pjenušavu Žilavku, a ovaj inovativni pristup nagrađen je brojnim medaljama, uključujući prestižne Decanterove platinaste nagrade za najbolje bijelo i crno vino u srednjoj i istočnoj Europi. U časopisu je pojašnjeno da se ova vinarija nalazi u brdovitom području prepunom vinograda i sela, izgrađena je od lokalnog kamena, a godišnje proizvede oko 300.000 boca vina.

Tu se nalazi i najveća vinska bačva u zemlji koju posjetitelji mogu vidjeti prilikom obilaska podruma, a dio je i Hercegovačke vinske ceste.

Uz vino, u članku se naglašavaju autentične lokalne delicije poput pršuta, sira i domaćeg kruha koje upotpunjuju iskustvo vinskih degustacija u Hercegovini. Također, spominje se bogata kulturna baština ovog područja, od povijesnog Mostara do prirodnih ljepota poput vodopada Kravice i Blagaja.

U zaključku članka piše da je dobra vijest da bosanskohercegovačka vina počinju dobivati ​​sve više pozornosti.

''Boce Žilavke danas se poslužuju u modernim restoranima u Austriji, a mnoge vinarije, uključujući Domano, osvojile su brojne domaće i međunarodne nagrade. Doista, Domano je osvojio dvije Decanterove platinaste medalje 2017. za najbolje bijelo i crno vino srednje i istočne Europe – njihovu Žilavku 2016. i Blatinu 2015.'', zaključeno je u članku časopisa Forbes.

ŽILAVKA DOMANO VINARIJA FORBES

Podijelite ovaj sadržaj!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...