logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2025\/04\/99-3.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2025\/04\/88-6.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/231019-tarhana-markica.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/231019-tarhana-markica.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/231019-tarhana-markica.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Članovi Udruženja kuhara skuhali 1.500 porcija tarhane

24.10.2019 u 09:54

  • Novosti
  • 0

Članovi Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini juče su na platou sarajevskog Centra Skenderija skuhali više od 150 litara čorbe tarhane, što je oko 1.500 porcija.

Kuhanje je uprličeno u povodu tradicionalnog Sarajevskog festivala turizma - 41. međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turistička berze.

Član Udruženja Nijaz Hadžiabdić Feni je kazao da su ovom aktivnošću dali doprinos sajmu i promociji domaće kuhinje i tradicije.

Podsjetio je da su istu aktivnost radili i prošle godine te da planiraju i u budućnosti, jer imaju pozitivnu povratnu informaciju od građana Sarajeva, gostiju i turista.

- Svima se svidjelo, svima je drago da ima nešto ovako, da evociraju uspomene, kada su njihove nane i majke kuhale tarhanu - rekao je Hadžiabdić te najavio da je Udruženje za sutra planiralo, u okviru sajma, takmičenje u pravljenju torti.

Član Udruženje kuhara u BiH Arnel Podrug je pojasnio da je tarhana supa ili čorba koja se pravi od paradajz pirea, tjestenine i mesa.

- U BiH je došla preko Turaka, a zemlja porijekla joj je Perzija - istakao je Podrug.

Naglasio je da, u zavisnoti o kraja, ima odstupanja u nazivu, a da se najčešće koriste tarhana i tahrana.

U Centru Skenderija danas je svečano otvoren Sarajevski festival turizma. Radi se o manifestaciji, kako je istaknuto na otvaranju. koja ima važnu ulogu u promociji turističke ponude cijele BiH. Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program, dio su sadržaja koji će biti ponuđeni turističkim radnicima i posjeticima sajma. 

Na sajmu učestvuje više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske, a trajat će do 25. oktobra.

sajam turizma sarajevo

Podijelite ovaj sadržaj!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...