Recept za ljetni ručak: Mediteranska tjestenina s povrćem
04.07.2024 u 13:30
- Gastro
- 0
Donosimo još jedan jednostavan ljetni recept: Mediteranska tjestenina s povrćem. Ovaj obrok je brz, ukusan i savršen za tople dane.
Sastojci:
- 300 g tjestenine (penne, fusilli ili bilo koja druga po izboru)
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 crveni luk
- 2-3 čehna bijelog luka
- 200 g cherry paradajza
- 100 g crnih maslina (bez košpica)
- 100 g feta sira
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 2 kašike limunovog soka
- So i biber po ukusu
- Svježi bosiljak ili origano za dekoraciju
Priprema:
Kuhanje tjestenine:
-
- U velikom loncu zakuhajte vodu sa malo soli.
- Dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakovanju dok ne postane al dente.
- Ocijedite tjesteninu i isperite je hladnom vodom kako biste zaustavili kuhanje.
-
Priprema povrća:
- Tikvicu, crvenu i žutu papriku isjeckajte na trakice.
- Crveni luk narežite na tanke kriške.
- Cherry paradajz prepolovite.
- Bijeli luk sitno isjeckajte.
-
Priprema povrća:
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte crveni luk i bijeli luk te pirjajte dok ne postanu mekani i mirisni.
- Dodajte paprike i tikvicu, pirjajte oko 5-7 minuta dok povrće ne omekša, ali i dalje zadrži svoju teksturu.
- Dodajte cherry paradajz i masline, nastavite pirjati još nekoliko minuta.
-
Miješanje sastojaka:
- U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu tjesteninu s pirjanim povrćem.
- Dodajte limunov sok, so i biber po ukusu.
- Nježno promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine.
-
Posluživanje:
- Posipajte narezanim feta sirom i svježim bosiljkom ili origanom.
- Poslužite toplo ili hladno, po želji.
Savjet:
Ova tjestenina je izvrsna i kao glavno jelo, ali i kao prilog uz meso ili ribu.
Uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom ljetnom jelu!
Podijelite ovaj sadržaj!
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.