logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2025\/04\/99-3.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2025\/04\/88-6.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2025\/02\/l-d40138f848e08a19e57bba2017923969.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2025\/02\/l-d40138f848e08a19e57bba2017923969.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2025\/02\/source\/l-d40138f848e08a19e57bba2017923969.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":768}}]

Na Šestu međunarodnu kobasijadu pristigla 203 uzorka mesa iz BiH i regije

25.02.2025 u 09:46

  • Gastro
  • 0

Na Šestu međunarodnu smotru i izbor najkvalitetnije kobasice i salame, koja će se održati 1. marta u Eko selu "Grabovica" kraj Tomislavgrada, pristigla su 203 uzorka mesa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske i Slovenije.

Duvanjska kobasijada, koju organizira Udruga "Duvanjski kobasičari", privukla je natjecatelje iz regije i šire. Drago Zrinušić iz spomenute Udruge istaknuo je da su svi uzorci zaprimljeni i razvrstani u različite kategorije, uključujući domaće duvanjske kobasice, slavonske i istarske kobasice, baranjske ljute salame te ostale specijalitete poput kulena i kulenove seke.

- U kategoriji domaća duvanjska kobasice u prirodnom ovitku prijavljeno je 66 uzoraka, domaća duvanjska kobasica u umjetnom ovitku ima 42 uzorka, njih 19 je pristiglo za posebnu kategorija domaće salame koje dolaze iz BiH. Prikupljeno je 16 uzoraka za kategoriju međunarodnih salama, a za kategoriju ostale kobasice i salame gdje spadaju divljač, kulen i kulenova seka došlo je 60 uzoraka – pojasnio je Zrinušić u izjavi za Fenu.

Stručni ocjenjivački tim, sastavljen od domaćih sudaca uz podršku kolega iz Hrvatske i Slovenije, već je započeo s ocjenjivanjem uzoraka. Kobasice će se ocjenjivati prema vizualnom izgledu, rasporedu masnoće i mesa, kao i okusu, pri čemu se posebna pažnja posvećuje suhoći, začinjenosti i balansu ljutine.

- Prilikom ocjenjivanja gleda se vizualni kontakt, kobasica mora biti glatka i ravnomjerna osušena, drugi kontakt je prerez da se vidi kako je raspoređena masnoća i meso unutar kobasice i treći najvažniji, je okus gdje se gleda njena isušenost, kao i koliko soli i ljutine ima unutar kobasice – pojasnio je Zrinušić.

Najbolje kobasice bit će nagrađene, a pobjednici će, uz priznanja, dobiti i umjetničko djelo akademskog kipara Ilije Skočibušića.

Inače, Udruga "Duvanjski kobasičari" osnovana je s ciljem očuvanja gastronomskih tradicija duvanjskog kraja, a dugoročni cilj im je stvaranje brenda "Duvanjska kobasica". Manifestacija se održava uz pokroviteljstvo Općine Tomislavgrad i Vlade Hercegbosanske županije.

ŠESTA MEđUNARODNA SMOTRA I IZBOR NAJKVALITETNIJE KOBASICE I SALAME

Podijelite ovaj sadržaj!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...