logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/06\/waterfall-6403521-1280.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/06\/preview\/waterfall-6403521-1280.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/06\/source\/waterfall-6403521-1280.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":854}}]

Najljepša kupališta u Bosni i Hercegovini

26.06.2024 u 11:29

  • Atrakcije BiH
  • 0

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim ljepotama, a njena brojna kupališta pružaju savršeno osvježenje tokom vrelih ljetnih dana. Od kristalno čistih rijeka i jezera do skrivenih bazena i termalnih izvora, BiH nudi opcije za sve ljubitelje kupanja i prirode. U ovom tekstu donosimo samo neka od najljepših kupališta u BiH gdje možete pronaći osvježenje u vrelim ljetnim danima. 

 

Slapovi Kravice

Slapovi Kravice, smješteni u blizini Ljubuškog u Hercegovini, predstavljaju jedno od najimpresivnijih prirodnih čuda Bosne i Hercegovine. Ovi veličanstveni slapovi, visoki oko 25 metara i široki oko 120 metara, formiraju spektakularan vodeni amfiteatar koji privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Kristalno čista voda rijeke Trebižat stvara osvježavajuće bazene ispod slapova, idealne za kupanje i opuštanje. Osim kupanja, posjetitelji mogu uživati u pikniku u okolnoj zelenoj oazi ili istraživanju obližnjih staza koje vode kroz netaknutu prirodu. Slapovi Kravice su pravi biser Hercegovine, savršeno mjesto za bijeg od ljetnih vrućina i uživanje u prirodnim ljepotama.

 

Panonska jezera

Panonska jezera, smještena u srcu Tuzle, predstavljaju jedinstven turistički biser Bosne i Hercegovine. Ova slana jezera, koja su zapravo umjetno stvorena na osnovu prirodnih slanih izvora, pružaju savršeno osvježenje tokom vrućih ljetnih dana. Sa svojim pješčanim plažama, čistom vodom i brojnim sadržajima za rekreaciju, Panonska jezera privlače posjetitelje svih uzrasta. Osim kupanja, posjetitelji mogu uživati u sportovima na vodi, šetnjama uz obalu, ili jednostavno opuštanju u nekoj od brojnih ugostiteljskih objekata. Posebno je zanimljiva i ljekovita svojstva slane vode, koja ima blagotvoran učinak na kožu i opće zdravlje. Panonska jezera su idealno mjesto za obiteljsku zabavu i relaksaciju u prirodnom okruženju.

 

Feral plaža u neotkrivenom dijelu Neuma

Pandemija je mnoge turiste primorala da istraže neotkrivena mjesta u svojim sredinama. Jedno koje predstavlja istinski morski biser smjestilo se u Neumu, ali ne u gradskom jezgru, niti okruženo zidovima neumskih hotela i kaskadama popločanih plaža koje su prisvojili vlasnici privatnih kuća pored neumske obale, već je smješten nasuprot njima. Feral Beach je privatna plaža, do koje vodi neasfaltiran put. Prema Google mapi potrebno vam je 12 minuta da pređete sedam kilometara koliko je udaljena od centra Neuma. Ovo mjesto je idealno za one koji ne vole gužvu, namijenjena je ograničenom broju kupača, koji na raspolaganju imaju suncobrane, bijele baldahine, kao i mali restoran sa morskim specijalitetima. Feral plaža nudi i drvene kućice unutar kojih možete prespavati uz pogled na more.

 

Ramsko jezero

Ramsko jezero, smješteno u prekrasnom planinskom pejzažu Hercegovine, jedno je od najljepših jezera u Bosni i Hercegovini. Ovo umjetno jezero, nastalo potapanjem plodnog Ramskog polja, danas predstavlja pravo prirodno blago koje privlači posjetitelje svojom nevjerojatnom ljepotom. Okruženo strmim planinskim padinama i bujnom vegetacijom, Ramsko jezero nudi idiličan ambijent za odmor i rekreaciju. Kristalno čista voda jezera idealna je za kupanje, veslanje i ribolov, dok obale nude brojne staze za šetnju i biciklizam. Pored prirodnih ljepota, u okolini jezera možete pronaći i kulturne znamenitosti poput franjevačkog samostana Šćit, koji dodatno obogaćuje iskustvo posjete ovom čarobnom mjestu. Ramsko jezero je savršeno utočište za sve one koji traže mir, prirodne ljepote i aktivan odmor u srcu Hercegovine.

 

 

 

 

Rijeka Una

Rijeka Una, koja teče kroz zapadni dio Bosne i Hercegovine, poznata je po svojoj izuzetnoj ljepoti i kristalno čistoj vodi. Ova rijeka, koja svoj put započinje u Hrvatskoj, prolazi kroz slikovite pejzaže i gradiće, stvarajući mnoge slapove i brzake koji su idealni za ljubitelje avanturističkih sportova poput raftinga i kajakinga. Posebno atraktivan je Nacionalni park Una, gdje rijeka stvara veličanstvene slapove poput Štrbačkog buka i Martinbrodskih slapova, nudeći posjetiteljima nezaboravne prizore prirodne ljepote.

Una nije samo raj za avanturiste; njene mirnije dionice pružaju savršene uvjete za ribolov, plivanje i opuštanje uz obalu. Okolne šume i planine nude brojne staze za planinarenje, biciklizam i istraživanje prirode. Rijeka Una je također bogata kulturno-historijskim naslijeđem, s brojnim srednjovjekovnim tvrđavama i tradicionalnim seoskim domaćinstvima duž svojih obala. Bilo da tražite adrenalinske aktivnosti ili miran bijeg u prirodi, rijeka Una nudi jedinstveno iskustvo koje će zadovoljiti sve ljubitelje prirode i avanture.

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...