logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/07\/pasta-4201356-1280.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/07\/preview\/pasta-4201356-1280.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/07\/source\/pasta-4201356-1280.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1083,"height":1280}}]

Recept za ljetni ručak: Mediteranska tjestenina s povrćem

04.07.2024 u 13:30

  • Gastro
  • 0

Donosimo još jedan jednostavan ljetni recept: Mediteranska tjestenina s povrćem. Ovaj obrok je brz, ukusan i savršen za tople dane.

 

Sastojci:

  • 300 g tjestenine (penne, fusilli ili bilo koja druga po izboru)
  • 1 tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 crveni luk
  • 2-3 čehna bijelog luka
  • 200 g cherry paradajza
  • 100 g crnih maslina (bez košpica)
  • 100 g feta sira
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka
  • So i biber po ukusu
  • Svježi bosiljak ili origano za dekoraciju

 

Priprema:

Kuhanje tjestenine:

    • U velikom loncu zakuhajte vodu sa malo soli.
    • Dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakovanju dok ne postane al dente.
    • Ocijedite tjesteninu i isperite je hladnom vodom kako biste zaustavili kuhanje.
  1. Priprema povrća:

    • Tikvicu, crvenu i žutu papriku isjeckajte na trakice.
    • Crveni luk narežite na tanke kriške.
    • Cherry paradajz prepolovite.
    • Bijeli luk sitno isjeckajte.
  2. Priprema povrća:

    • U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
    • Dodajte crveni luk i bijeli luk te pirjajte dok ne postanu mekani i mirisni.
    • Dodajte paprike i tikvicu, pirjajte oko 5-7 minuta dok povrće ne omekša, ali i dalje zadrži svoju teksturu.
    • Dodajte cherry paradajz i masline, nastavite pirjati još nekoliko minuta.
  3. Miješanje sastojaka:

    • U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu tjesteninu s pirjanim povrćem.
    • Dodajte limunov sok, so i biber po ukusu.
    • Nježno promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine.
  4. Posluživanje:

    • Posipajte narezanim feta sirom i svježim bosiljkom ili origanom.
    • Poslužite toplo ili hladno, po želji.

 

Savjet:

Ova tjestenina je izvrsna i kao glavno jelo, ali i kao prilog uz meso ili ribu.

Uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom ljetnom jelu!

 

ljetni recept mediteranska salata salata sa pastom pasta salata

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...