logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/06\/lemon-3941993-1280.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/06\/preview\/lemon-3941993-1280.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/06\/source\/lemon-3941993-1280.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":853}}]

Ljetno osvježenje: Recept za domaći sorbet od limuna i mente

26.06.2024 u 11:12

  • Gastro
  • 0

Sorbet je smrznuti desert izrađen od vode zaslađene šećerom i aromama poput voćnih sokova, voćnog pirea, vina, likera ili meda.

Sorbet je u osnovi izrazito jednostavna kombinacija svježeg voća, voćnog soka i šećera. O porijeklu ovog popularnog deserta postoje razne teorije. Vjeruje se da su 3000. prije Krista azijske kulture otkrile korijene sorbeta u obliku drobljenog leda i raznih aroma. 500 godina poslije, ta se praksa nastavila i u Egiptu gdje su faraoni posjetiteljima ponudili šalicu leda pomiješanu s voćnim sokovima.
Dobra je vijest da je priprema sorbeta zaista jednostavna. Kombinacija je mnogo, a sve su zaista jako ukusne. Voće + šećer = sorbet.

Danas donosimo recept Jamieja Olivera za sorbet od limuna i limete koji se priprema za nekoliko minuta, zamrzne, a zatim uživa! Osim ove, kombinacija je mnogo, a sve su zaista jako ukusne i osvježavajuće. Princip je isti, pa obavezno probajte napraviti i sorbet od jagoda i breskvi, lubenice, malina...


Sorbet od limuna, limete i metvice po receptu Jamieja Olivera 

Sastojci:     

200 g šećera     

275 ml vode     

5 limeta, korica i sok     

5 limuna, korica i sok     

Par listova mente

Postupak: Šećer i vodu staviti u tavu, prokuhati i pustiti da krčka pet minuta. Skloniti s vatre i ostaviti neko vrijeme da se ohladi. Naribati koricu limuna i limete, a potom iscijediti sok. Listove mente nasjeckati. Sve sastojke pomiješati i nakon toga staviti u zamrzivač. Promiješati ga svakih 30 minuta, ukupno otprilike dva sata. 

 

Uživajte!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...